City Secrets

A 21st Century Vision For The New York State Pavilion

August 11 2016 | BTSNYC
Curiosities City Secrets Hanging Meadows 21st Century Vision Credit Aidan Doyle and Sarah Wan

We are huge fans of following what’s going in the NY design and architecture world. See a 21st Century vision for the New York State Pavilion, named Hanging Meadows.

Curiosities City Secrets Hanging Meadows 21st Century Vision Credit Aidan Doyle and Sarah Wan
Hanging Meadows. Photo Credit: Aidan Doyle and Sarah Wan/National Trust for Historic Preservation

Like us, our friends at Untapped Cities simply love architecture! They recently shared a cool information about the a competition. Contestants has to create a 21st Century vision for the New York State Pavilion, in Flushing Meadows – Corona Park.


“In March, we announced that the National Trust for Historic Preservation would run a competition. The objective was to reimagine the New York State Pavilion in Flushing Meadows – Corona Park. It was originally designed by architect Philip Johnson for the 1964 World’s Fair.

The site, an iconic landmark along Grand Central Parkway, has been popular for urban explorers – as seen in photographs of the crumbling towers and of the pavilion itself.

Furthermore, steady community activism, including a documentary film, has led to numerous local and national government initiatives over the past few years. In addition, the site has been opened up on occasion to the public.

Yesterday, at the Queens Museum, the winners of the National Trust competition were announced. The designs will be on exhibit inside the museum until August 28th.

In addition, the competition was meant to be visionary. It was meant to inspire in the public and government officials the possibilities of what the New York State Pavilion could become in the 21st century.”

The First Prize Winner:

“Perhaps the most visually stunning, we can see why “Hanging Meadows” by Aidan Doyle and Sarah Wan was selected. The futuristic greenhouse makes a strong contrast with the Modernist original Pavilion, futuristic for its time in the mid-20th century.

The Pavilion becomes a base to a suspended natural environment, which would contain native plants and flowers from the northeastern United States. Plus, suspended walkways would provide paths within the greenhouse structure and give views of New York City.

Below the suspended garden, there would be a new planetarium and classroom space, which leaves room for open public access on the original floor of the structure.”


This is fantastic, right?!

The project is amazing! Their creativity is certainly inspiring and we do hope that someday this monument can come to life!

So, they have our support!

 

Photo Credit: Aidan Doyle and Sarah Wan/National Trust for Historic Preservation

You May Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

All the images used on this website are the property of BTSNYC or used with proper credit.
Copyright © 2017 Behind the Scenes NYC. All rights reserved | Privacy Policy | Website by Curious Light
MENU

Pin It on Pinterest

Share This